Değerli Ortaklarımız,
2024 yılı faaliyetlerimizi değerlendireceğimiz genel kurulumuza hoş geldiniz. Toplantımızın hayırlı olmasını ve hepimiz için verimli geçmesini temenni ediyorum.
Öncelikle 2024 yılında dünyada ve ülkemizdeki önemli gelişmeleri özetlemek istiyorum. Sizlerin de bildiği gibi 2024 yılında küresel ekonomi, çeşitli zorluklara rağmen direnç göstermeyi başarmış, küresel çapta devam eden bazı olumsuzluklara rağmen belli bir oranda (OECD verilerine göre %3,2) büyümüştür. Bu büyüme doğal olarak farklı coğrafyalardaki ekonomik dinamiklerin ve uygulanan politikaların çeşitliliğine göre bölgeler/ülkeler arasında farklılık göstermiştir.
2024 yılında küresel ekonomiyi etkileyen önemli faktörler Rusya-Ukrayna savaşı ve Orta Doğu başta olmak üzere dünyanın farklı bölgelerindeki gerilimler olmuştur. Bu gerilimler sonucu başta enerji ve savunma sanayi olmak üzere birçok sektör derinden etkilenmiştir. IMF de savaşlar, terör saldırıları ve ticaret gerilimleri gibi jeopolitik risklerde önemli bir artış olduğunu ve bu durumun ekonomik istikrarı tehdit ettiğini belirtmiştir. Bu tespit, ekonomik analizlerde jeopolitik faktörlerin giderek daha fazla dikkate alınması gerektiğini vurgulamaktadır.
Rusya – Ukrayna savaşının sebep olduğu insani krizin yanı sıra gıda, enerji ve tedarik zincirlerindeki olumsuz etkileri henüz giderilememişken, 2023 yılı son çeyreğinde İsrail’in Filistin topraklarında başlattığı ve tüm dünyanın tepkisine rağmen halen vahşice sürdürdüğü soykırım ve katliam içeren savaş, ekonomik alanda da tedarik zincirindeki bozulmalara ve emtia fiyatlarında dalgalanmaların artmasına sebep olmuştur.
2024 yılında uluslararası ticaret ve ekonomik politikalar alanında da önemli gelişmeler yaşanmıştır. Küresel mal ve hizmet ticaret hacmindeki düşük oranlı büyüme küresel ticaretteki toparlanmanın ılımlı bir şekilde devam ettiğini göstermektedir. Ancak, ekonomik ve teknolojik bölünmelerin artması, küresel belirsizliği de beraberinde getirmiştir. Bazı ülkeler, yerel işgücü ve sanayiyi koruma amacıyla çeşitli endüstriyel ve ticari politikalar uygulamışlardır. Ancak bu tür politikaların uzun vadede ülkeler arasında ticari gerginliğe ve sonuç olarak üretimde düşüşe neden olabileceği değerlendirilmektedir. Bu durum, uluslararası iş birliği ve serbest ticaretin önemini bir kez daha gündeme getirmektedir.
2024 yılı ülkemiz ekonomisi için hem zorlukların hem de fırsatların bir arada yaşandığı bir dönem olmuştur. Türkiye, 2024 yılında OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen iki ekonomiden biri olmuştur. Bu durum, Türkiye ekonomisinin uluslararası karşılaştırmada kayda değer bir performans sergilediğini ortaya koymaktadır. Ancak enflasyon, işsizlik, faiz oranları gibi bazı alanlardaki olumsuzluklar ve belirsizlikler sanayicilerimizin işini zorlaştırmıştır.
Dünyada ve ülkemizde olumsuz gelişmeler bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da olacaktır. Biz her zaman olduğu gibi ekip olarak kendi işimize odaklanarak ve motivasyonumuzu kaybetmeden işlerimize ve faaliyetlerimize devam ettik. Şirketimizin faaliyetlerine ilişkin tüm bilgi ve belgeleri, mevzuat gereği, şirket merkezimizde siz değerli ortaklarımızın incelemesine hazır halde bulundurduğumuz gibi web sayfamızda ve Kamuoyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayınlamaktayız.
Faaliyet raporlarımızda ve KAP açıklamalarımızda detaylı olarak yer almakla birlikte 2024 yılı faaliyetlerimizden öne çıkan bazı konuları aşağıda özetlemek istiyorum.
2023 yılında 567,7 Milyon TL olan satışlarımız, 2024 yılında 535,2 Milyon TL olarak gerçekleşmiştir. İhracat rakamlarımız 2023 yılında 104,2 Milyon TL iken 2024 yılında 72,1 Milyon TL olarak gerçekleşmiştir. İhracat rakamlarımızdaki düşüş ihraç konusu ürünlerimize olan yurtdışı talepteki düşüşten kaynaklanmıştır. Talepteki düşüşte TL’nin değerli olmasının etkili olduğu da söylenebilir. Satış gelirlerindeki düşüşte enflasyon muhasebesi uygulanmasının negatif etkisi de bulunmaktadır.
Şirketimizin gayrimenkul geliştirme faaliyetleri çerçevesinde gerçekleştirdiği Ceceli Prestij İş Merkezi Projesi tamamlanmış olup paylaşım sonrası Şirketimiz mülkiyetinde yer alan 12 bağımsız bölümün değeri TSKB Gayrimenkul Değerleme şirketince 31.12.2024 tarihi itibarıyla 201,7 Milyon TL olarak tespit edilmiştir.
Şirketimiz ve bağlı ortaklıklarımızın enerji ihtiyacının tamamının yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması amacıyla, mevcut çatı GES tesislerimize ilave olarak Yozgat İli, Boğazlıyan İlçesi, Ovakent Beldesinde halen faaliyette olan 990 kWe kapasiteli arazi GES tesisi satın alınmış olup bu yatırımımızla birlikte yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üretim kapasitemiz 2,3 MWe kurulu güç seviyesine ulaşmıştır.
OSTİM’de KOBİ’lere verdiğimiz desteği farklı finansal araçlarla çeşitlendirmek amacıyla kurduğumuz Ostim Girişim Sermayesi Yatırım Fonu (OSTİM GSYF) özellikle büyüme ve katma değer üretme potansiyeli yüksek olan şirketlere yatırım yapmaktadır.
Sermayesinin tamamına sahip olduğumuz bağlı ortaklığımız Günhan Ostim A.Ş. alüminyum enjeksiyon döküm tesisinde KOSGEB KOBİGEL Destek programı kapsamında gerçekleştirdiğimiz kalite, kapasite artışı ve verimlilik iyileştirici yatırımlar Mayıs 2024 itibariyle tamamlanmıştır.
Şirketimizin sermayesinin tamamına sahip olduğu bağlı ortaklıklarımız Günhan Ostim A.Ş. ve Ostim Kalıp A.Ş. tüzel kişilikleri, birbirini tamamlayan faaliyetlerin bir arada yürütülmesinin sağlayacağı sinerjiden faydalanılması ve farklı tüzel kişiliklerden kaynaklanan sabit giderlerin azaltılması vb. açısından uygun olacağı değerlendirilerek birleştirilmesine karar verilmiş, birleşme işlemleri 2025 yılında tamamlanmıştır.
Bağlı ortaklığımız Meksis A.Ş. 2024 yılında tüm işletme fonksiyonları için mevcut altyapısını geliştirme yönünde çalışmalar yapmıştır. Bu kapsamda proje, kalite, ar-ge ve imalat bölümlerinde yeni personel, fiziki altyapı, makine teçhizat, otomasyon ve diğer konularda düzeltici ve geliştirici projeler hayata geçirilmiştir. Yeni ürünlerle ürün yelpazesi çeşitlendirilmiştir. Satış sonrası servis hizmetleri departmanı kurulmuş, yurtiçi ve yurtdışı satış faaliyetleri tamamen ayrılmış, özellikle ihracat konusuna ağırlık vermiştir. Tüm fonksiyonlarda üniversite sanayi iş birliğine özel önem verilmektedir. Yapılan çalışmaların getirilerinin önümüzdeki dönemlerde daha da belirginleşmesi ve mali tablolara yansıması beklenmektedir.
Ostim ekosisteminde bulunan tüm organizasyonlarla OSTİM markası Türkiye’de ve dünyada dikkat çekici hale gelmeye devam etmektedir. Bu çerçevede OSTİM Teknik Üniversitemizle, OSTİM Teknoparkımızla, Ostim Organize Sanayi Bölgemizle, Ostim Proje ve Ostim Global şirketlerimizle, kümelerimizle ve diğer Ostim kurum ve kuruluşlarımızla ülkemize ve insanlığa faydalı işler yapmaya devam ediyoruz. Yeni projelerle OSTİM markasını sınırlarımızın ötesine taşıyoruz.
Ülkemizin menfaatleri adına yüksek bir vizyonla ekip olarak çalışmaya devam ediyoruz. Her zaman olduğu gibi yeni projeleri hayata geçirmek için gayretlerimizi daha da artırarak çalışmaya devam edeceğiz. Yaptığımız çalışmaların başarılı olmasını, genel kurulumuzun şirketimiz, ülkemiz ve dünyamız için hayırlara vesile olmasını Yüce Allah’tan diliyor, hepinize saygılar sunuyorum.
03.06.2025
Orhan AYDIN
Yönetim Kurulu Başkanı
Ostim Endüstriyel Yatırımlar ve İşletme A.Ş.